Радушинська Оксана Петрівна

ТВОРЧА АВТОБІОГРАФІЯ


Я, Радушинська Оксана Петрівна народилась 27 вересня 1979 року у місті Старокостянтинові на Хмельниччині. Навчалась у місцевій ЗОШ №3, середню освіту отримала в ЗОШ №8. Здобула кваліфікацію молодшого спеціаліста зі спеціальності «журналістика» в Київському Укртелерадіоінституті. У 2008 році з відзнакою закінчила інститут соціальних технологій Відкритого Міжнародного університету розвитку людини “Україна” (Хмельницька філія).


Освіта вища. Журналіст.


З 2002 року працювала в редакції Старокостянтинівської міської газети „Новини Поділля” (у 2003-2004 рр. – редактором даного видання). З червня 2004 року і по даний час працюю редактором-ведучою радіопрограм ДП „Старокостянтинівська районна телерадіокомпанія”, маю серію авторських радіопередач та проектів. Також я редактор культурологічних програм Хмельницької обласної ТРК «Поділля-Центр». Автор-ведуча щотижневої телепередачі «Від усієї душі» (з 2006 р.), тематика котрої спрямована на ознайомлення з обласними колективами художньої самодіяльності, що зберігають самобутню культуру подільського краю й фольклорні надбання українців, з аматорами та професіоналами сцени. З 2004 р. співпрацюю з газетою Хмельницької міської ради „Проскурів”, з 2001 р. – з інститутом розвитку інтелекту дитини (м. Київ). З 2006 р. – автор та ведуча щосуботньої передачі «Родовід», яка виходить в ефірі хмельницького обласного радіомовлення. В рамках передачі знайомлю слухачів з непересічними творчими особистостями, з традиціями, обрядами і звичаями українського народу, також популяризуючи у радіопросторі поезію подільських майстрів слова.


За роки творчої діяльності мене відзначено численними грамотами і подяками різного рівня за діяльність у літературній, культурній, журналістській та соціальній сферах. Неодноразово отримувала нагородні листи від міських голів Старокостянтинова та Хмельницького, голів районної і обласної рад та адміністрацій.


Я є автором і співавтором сценаріїв низки культурно-мистецьких, шоу-заходів та програм. Автор і співрежисер Старокостянтинівського міського загального молодіжного конкурсу краси, таланту та інтелекту «Панна Весна»; автор обласного літературного конкурсу-фестивалю молодого автора «Болохівський ЛітФесТ»; співавтор щорічного районного благодійного літературного конкурсу для обдарованих дітей «Напиши листа Святому Миколаю»; обласного дитячого конкурсу літературної творчості «Я і мій завтрашній день».


* Лауреатка Першого Всеукраїнського фестивалю творчості дітей та молоді «Повір у себе» у номінації «Літературне мистецтво» (1999 р.).
* Володарка почесного титулу “Українська Мадонна”, присвоєного Міжнародним благодійним Фондом Святої Марії (2002 р.).
* Тричі номінантка (2001, 2002, 2005 рр.) та тричі переможниця обласної молодіжної мистецької акції “Подільський Оскар” у номінаціях: “Крок до Парнасу” (2003 р.), „Гранослов” (2004 р.) та „Молодіжний медіа-проект року” (2005 р.).
* Портрет занесений на обласну Дошку Пошани „Кращі люди області” (2003 р.).
* Переможниця літературного конкурсу „Рукомесло-2004”. І-ше місце у номінації ПОЕЗІЯ: „То шлях правдивий. Ти – його предтеча” (2004 р.).
* Дипломантка Міжнародного конкурсу кращих творів молодих українських літераторів „Гранослов” (2004 р.).
* Лауреатка премії облдержадміністрації „За внесок у суспільно-економічне і культурне життя молоді” (2004 р.).
* Лауреатка VI Всеукраїнського творчого конкурсу "Українська Мадонна" у номінації "Софія" (2005 р.).
* Переможниця III Студентського фестивалю творчості "Сяйво надій" у номінації "Літературна" (2005 р.).
* Лауреатка премії ім. Якова Гальчевського "За подвижництво у державотворенні" до Дня Соборності України (2006 р.).
* Переможниця міської молодіжної акції у номінації «Молодіжний шоу-проект» (2006 р).
* Лауреатка ІІІ премії міського конкурсу на кращий поетичний твір про місто Хмельницький «Хмельницька щедра осінь» (2006 р.).
* Лауреатка премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України у номінації «За творчі досягнення» (2007 р.).
* Дипломантка міського конкурсу на кращий поетичний твір про місто Хмельницький «В віршах й піснях славімо наше місто» (2007р.).
* Лауреатка ІХ Всеукраїнського творчого конкурсу серед журналістів «Українська Мадонна» в номінації «Віра. Боже, Україну збережи» (2007р.).
* Лауреатка премії обласної державної адміністрації «За вагомі досягнення молоді у різних сферах життя» у номінації «За творчі досягнення» (2008 р.).
* Портрет занесений на районну Дошку Пошани „Гордість нашого району” (2008 р.).
* Переможниця літнього літературного конкурсу від мистецько-літературного Інтернет-порталу «Захід-Схід» (2008 р.) та конкурсу «Різдвяне диво» (2009р.).
* Переможниця щорічної міської молодіжної акції у номінації «Молодіжний шоу-проект» (2008 р).
* Переможниця конкурсу творів для дітей від Мистецької Сторінки та Інтернет-порталу «Захід-Схід» (2008 р.).
* Переможниця Міжнародного літературного конкурсу «Православна моя Україна!» з нагоди 1020-річниці Хрещення Київської Русі в номінації «Поезія» (2009 р).
* Лауреатка ІІ-го Всеукраїнського конкурсу на кращі твори для дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку «Золотий лелека» у номінації «Старший шкільний вік» (2009 р.).
* Переможниця Міжнародної літературної україно-німецької премії ім. Олеся Гончара (2009 р).
* Фіналістка ІІІ-го Всеукраїнського молодіжного конкурсу «Новітній інтелект України» в номінації «Соціальний проект» (2009р).
* Удостоєна почесного титулу «Українська Мадонна десятиліття» за особливі заслуги перед українським народом (2009 р).
* Лауреатка Х Всеукраїнського творчого конкурсу серед журналістів «Українська Мадонна» в номінації «Надія. Серце матері» (2009 р).
* Лауреатка премії райдержадміністрації до Дня молоді в номінації «Кращий соціальний проект року» (2009 р).
* Переможниця 30-го Літературного Конкурсу Світової Федерації Українських Жіночих Організацій ім. Марусі Бек, (Канада) (2009 р).
* Лауреатка Хмельницької міської премії ім. Богдана Хмельницького у галузі літературної діяльності, популяризації української мови (2009 р).
* Лауреатка IV Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Рейтинг» (2009 р).
* Володарка гранту Президента України для обдарованої молоді на 2010 рік для реалізації проекту «Компакт-диск для дошкільнят «Намисто українських свят» Народні та сучасні свята: традиції, значення, обрядовість» (2009 р).


Добірки моїх віршів, прози та народознавчих статей в різний час і неодноразово публікувалися в журналах: «Жінка», «Днiпро», «Дзвін», «Соціальне партнерство», «Малятко», «Капітошка», «Щедрику-Ведрику», «Київська Русь», «Мистецькі грані», в Міжнародному журналі «Склянка Часу / Zeitglas» (Україна-Росія-Німеччина), в альманасі сучасної української літератури «Нова проза», в газетах: «Проскурів», «Голос громади», «Подільські вісті», «Ровесник», «Літературна громада», «Сільські вісті», «Нова епоха», «Літературна Україна», «Літературна газета», «Луганський край» та ін.


Авторські твори звучать в ефірі радіо “Голос Києва”, «Радіо Слобожанщини», Українське радіо Канади, у передачах ХОДТРК “Поділля-Центр”, на національному, обласному та районному радіо, на телеканалі «Перший Національний». Авторські телепередачі постійно транслюються в ефірі телеканалу УТР (міжнародний – 143 країни світу).


Добірки віршів та інформацію про мене представлено на кількох мистецьких Інтернет-сайтах. Зокрема в Інтернет-бібліотеці української поезії „Поетика”, на літературних сайтах: «Молода література», «Восьмая нота», «Рукомесло», «Захід-Схід», «Поетичні майстерні», «Гоголівська Академія», «Клуб поезії», на сайті православних літераторів «Омілія», «Православіє в Україні», на літературно-художньому інтернет-порталі «Art-litera», на сайтах «Хто є хто в Українській журналістиці?», «Обдарована молодь України», на офіційному сайті Національної Спілки письменників України, на сайті ХОДТРК «Поділля-Центр», на порталі «Місто Старокостянтинів», на сайті Міжнародної громадської організації «Жінка ІІІ тисячоліття», на сайті Всеукраїнського літературного об’єднання «Glosa», сайті літературної творчості молоді «Libra», на сайті «Лірика душі» та інш.


У співавторстві з композиторами створено декілька десятків пісень, які виконують співаки Хмельниччини, Вінниччини, Івано-Франківщини, Чернівеччини. Автор слів гімну БО БДТ «Щедрику-Ведрику». Пісня «Одна сльоза» є в репертуарі Народної артистки України Валентини Степової.


Разом з людьми, мої книги «роз’їхалися» до Росії, Білорусії, Італії, Литви, Німеччини, США, Португалії, Канади, Ізраїлю.


Окремі вірші перекладалися німецькою та російською мовами.


Літературно я взяла участь в антологіях сучасної поезії Хмельниччини “Безсоння вишень” (2000 р.), “Осик осінній сон” (2001 р.); в антології сучасної поезії Старокостянтинівщини “Мелодії древнього міста” (де виступила і редактором-упорядником) ( 2001 р.); у збірнику Хмельницької організації Національної Спілки письменників України «Автограф» (2002р.); у методичних посібниках з раннього розвитку дитини «Читати раніше, ніж говорити» (2001 р.), «Материнська школа», «Школа сімейного виховання» (2002 р.) та «Материнська школа. Щоб усі діти були щасливими» (2003 р); у Хмельницькій поетичній антології „Чорний тюльпан” (2002 р.); у I-ІV книгах антології сучасної новелістики та лірики України (м. Канів, 2003-2006 рр. ); у художньо-публіцистичному альманасі “Творче Поділля. Ювілей” (2003 р.); у ІІ томі Книги Скорботи України (2004 р); у міжнародній антології вибраних творів „Aus 10 Jahren „ZeitGlas” (2005 р.); у хрестоматії Хмельницької організації Національної Спілки письменників України "Літературна Хмельниччина ХХ століття" (2005 р.); у поетичних антологіях до дня міста Хмельницького «Плоскирів-Проскурів-Хмельницький» (2006-2007 рр.); у бібліографічному виданні «Хмельницький в іменах. Прозаїки, поети, журналісти» (2007 р.); в альманасі «Щастя дарувати радість», присвяченому діяльності БО БДТ «Щедрику-Ведрику» (2007-2008 рр.); у збірнику сучасних текстів про весну «Primavera» (2008 р.); в дослідницькому виданні «Типи особистості і література» (2008 р.); у дитячій книзі «Різдвяна зірка» (2008 р.); у книзі про Голодомор на Старокостянтинівщині «Голгофа голодної смерті» (2008 р.); у збірці сучасних текстів про зиму «BRUMA» (2009 р.); у біобібліографічному покажчику «Оксана Радушинська: «Література та журналістика – дві шальки терезів моєї творчої рівноваги»» (2009 р.); в колективному збірнику «Старокостянтинів поетичний. Ювілей» (2009 р.); у збірці поезій авторів журналу «Дніпро» «Дніпрові хвилі» (2009 р.); у всеукраїнському збірнику християнських віршів «Різдво в українській поезії» (2010 р.) та iнш.


Співавтор та літературний редактор компакт-диску «Нареченим 33-го…», куди увійшло вісім історично-дослідницьких аудіопередач виробництва ДП «Старокостянтинівська районна ТРК» про Голодомор 1932-1933 років на Старокостянтинівщині (2008 р).


Я авторка поетичних збірок: “На крилах мрій” (1999 р.), “Світанкові сни” (2000 р.), “Казки яблуневого снігопаду” (2001 р.), “Неспівані пісні про щастя” (2002 р.), “Сповідь дощу” (2003 р.), „Навпіл iз долею” (2004р.), "Стукав сніг…" (2005 р.).


Авторка книг дитячих віршів: „Сонячне зайченя” (2004 р.), „Абетка для малят” (2005 р.), «Віршики для малят» (2006 р.), «Абетка дошколярика-пішоходика» (2006 р.) та «Українські свята» (2007 р.).


Авторка книги прозових творів та мініатюр «Блискавки третього покосу» (2009 р.)


Дитячі книги неодноразово перевидавалися кількатисячними тиражами і розповсюджуються в книгарнях різних регіонів України.


У творчій шухляді – готові рукописи: поетичної збірки нових творів «Соло блакитного ангела», роману в стилі фентезі для дітей старшого шкільного віку «Любавонька і чарівний амулет волхвів», збірки казок на основі народних легенд та переповідок «День полив’яної казки» та книги розвиваючих віршиків для малюків «У бабусі в скриньці».


Член Національної Спілки журналістів України (з 2002 р.).


Член Хмельницької літературної спілки “Поділля” (з 2003 р.).


Член Міжнародної Співдружності письменницьких Спілок (з 2004 р.).


Член Національної Спілки письменників України (з 2006 р.).


Член Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Союз обдарованої молоді» (з 2008 р.).


Почесний громадянин міста Старокостянтинова (з 2009 р.).


Член Міжнародної громадської організації «Жінка ІІІ тисячоліття» (з 2010 р.).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.