Ліна Костенко

Ліна Костенко


19 березня 1930 р. в містечку Ржищеві на Київщині в учительській сім'ї народилася відома українська поетеса Ліна Костенко.


З 1936 р. жила в Києві, де й закінчила середню школу. Потім навча­лася в Київському педагогічному інституті. В 1956 р. закінчила Мос­ковський літературний інститут.


В літературу Л. Костенко приходить у післякультівську добу на хвилі «хрущовської відлиги» разом з поетами-«шістдесятника­ми».


Уже в дебютній збірці Ліни Костенко "Проміння землі" були окреслені основні ліричні мотиви, яким поетеса залишилася вірною до сьогодні, - історія, кохання, традиція, поетичне слово. На сьогодні Л. Костенко авторка близько десяти поетичних книг, серед яких найвідоміші: «Мандрівка серця» (1961), «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), «Вибране» (1989) тощо. Перу пи­сьменниці належить історичний роман у віршах «Маруся Чурай» (1979), за який вона удостоєна Державної премії ім. Т. Г. Шевченка. Ліна Костенко є також авторкою кіносценаріїв та кваліфікованим перекладачем польської лірики
Самобутня творчість Л. Костенко, митця непростої до­лі, безкомпромісного й сміливого, ліричного й громадян­ськи активного, характеризується ідейно-тематичним і жанровим розмаїттям ліричних і ліро-епічних творів, твор­чими пошуками в царині форми вірша, строфічної будови.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.